Söömine võib tagada tervise, aga võib ka soodustada haigestumist.

Tasakaalustatud toitumisele pööratakse järjest enam tähelepanu. Põhjus on lihtne: söömine on eluks vajalik. Toitumisharjumused mõjutavad inimese heaolu – söömine võib tagada tervise, aga võib ka soodustada haigestumist.

Suurimad terviseohud, mis on tasakaalustatud toitumisega ennetatavad või vähemalt mõjutatavad, on südame-veresoonkonna haigused, rasvumine,suhkruhaigus, liigeste ülekoormus ja mõned vähiliigid. Seega, hea tervise alus on õige toitumine.

Kõrge vererõhu, vere suurenenud kolesteroolisisalduse ja ülekaalu korral peab lisaks tavalisele tasakaalustatud toitumisele teadma veel mõningaid kasulikke nõuandeid.

Heade toitumisharjumuste kujundamine on lihtne, peab olema vaid piisavalt tahet ja teadmisi. Juba väikesed, kuid tähtsad muutused toidulaual annavad endast märku nii vereanalüüsi tulemuse kui kehakaalu muutustes.Juba väikesed muutused toidulaual aitavad tervise parandamisele kaasa.

KÕRGE VERERÕHK

Kõrgvererõhktõbi on tavaliselt iseseisev haigus, mida mõjutavad liigne kehakaal, stress, vaimne pinge, vähene kehaline koormus, liigne alkoholitarvitamine, suitsetamine ja valed toitumisharjumused. Kõrgvererõhktõbe tuleb ravida ravi-
mitega ja toetada ravi tervisliku eluviisi, sealhulgas tervisliku toitumisega.

Piira keedusoola tarvitamist

Liigne naatriumisisaldus toidus halvendab südame-veresoonkonna haiguste kulgu ja suurendab insuldi riski, eriti ülekaalulistel inimestel.

Soola tarvitamine alla 5 grammi päevas(e alla 2 grammi naatriumi päevas) on selline kogus,mis võimaldab kõrgel vererõhul alaneda.

Naatriumi hulga vähendamiseks igapäevases toidus

  • asenda soolased toidud vähem soolastega,
  • loobu keedusoola tarvitamisest toidu valmistamisel, maitsestamiseks kasuta
  • taimi, küüslauku jms looduslikke maitseaineid,
  • kasuta vähendatud naatriumisisaldusega soola, näiteks pansoola
  • valmistooteid ostes pööra tähelepanu toiduaine soolasisaldusele ja otsusta alati vähem soolase kasuks,
  • eelista väiksema naatriumisisaldusega toiduaineid,
  • eelista maitsestamiseks maitsetaimi, küüslauku jms, ära valmista toite puljongikuubikutega,
  • harjuta maitsmismeelt pikkamööda magedama toiduga.
  • harjuta end järk-järgult toitudele vähem soola lisama.

LIIGNE KEHAKAAL

Eestlaste kehakaal on viimase 10 aasta jooksul olnud pidevalt tõusujoones.

Liigne kehakaal soodustab vererõhu tõusmist ja kõrgvererõhktõve kujunemist ning on tõsiseks koormuseks südamele, liigestele ja seedeelunditele. Lisaks suurendab liigne kehakaal ohtu haigestuda suhkruhaigusesse ja vähki.Kehakaalu hindamiseks kasutatakse kehamassiindeksit.Kehamassiindeksi arvutamiseks jagatakse inimese kehakaal tema pikkuse ruuduga.

Soovitused kehakaalu alandamiseks

Peamine soovitus on vähendada söödava toidu kalorsust ja suurendada kehalist aktiivsust. Toiduga saadav energia ja kulutatav energia tuleb viia tasakaalu. Iga toit, mis suhu pistetakse, sisaldab energiat!

Regulaarne kehaline koormus

  • vähendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise ohtu, muutes südame ja veresoonkonna ning lihaste töö tõhusamaks;
  • vähendab luuhõrenemise ohtu;
  • vähendab suhkurtõve ohtu, kuna suhkru ainevahetus paraneb;
  • reguleerib kehakaalu, kuna energiakulu suureneb ja rasvade ainevahetus paraneb;
  • langetab vererõhku;
  • parandab enesetunnet;
  • maandab stressi.

Kehakaalu langetamise optimaalne tempo on 0,5–1,0 kg nädalas.

Kaalu vähendamisel on abi toidupäeviku pidamisest!

Liikuma peab iga päev vähemalt 30 minutit – käima mõõdukas tempos jalgsi, tantsima, ujuma, sõitma jalgrattaga, suusatama, uisutama või tegema muud tervisesporti. Mida rohkem aega kulub aktiivsele liikumisele, seda vähem jääb ülearusele toidunäksimisele.

Allikas: OÜ Lege 2006.a ja seda jagati elanikkonnale läbi perearstide ja teiste seotud asutuste

Autor

Maria on hariduselt alushariduse pedagoog (lõpetanud TÜ Cum laude). Elab Tallinnas ning kasvatab abikaasa Kaarliga kolme last. Maria on üks Nupsu.ee asutajatest.

Lisa oma kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.