Category

Toitumine

Category

Milleks meile piimhappebakterid?

Piimhappebakterite soodsast toimest meie seedimisele ja immuunsussüsteemile on enamik meist juba kuulnud. Piimhappebaktereid on erinevaid ning igaühel on erinev toime meie organsimile. Täiskasvanud inimese organismis elab kokku umbes kilogramm mikroobe, millest enamik on normaalsed ja kahjutud, kuid mõni võib olla kahjulik või muutuda kahjulikuks, kui ravi või haiguste tagajärjel mikroobide tasakaal muutub. Alljärgnevalt toome välja tuntumate piimhappebakterite nimetused ning toime organismile. Lactobacillus acidophilus – selle bakteri teatud tüvedel on eriti positiivne toime inimese seedesüsteemile. See bakter kuulub ka vaginaalse mikrofloora koostisse, kus aitab hoida madalat pH-taset ning seeläbi ennetada tupeseent ja muid naistehädasid. L. acidophilus loob happelise keskkonna, mis omakorda aitab kaasa haigusi tekitavate organismide hävimisele ning pidurdab nende paljunemist. Seega saavad head bakterid edumaa ja organismis tekib kiiremini mikrofloora tasakaal. On uuringud, mis väidavad, et L. acidophilus suudab endaga koos organismist halba kolesterooli väljutada. L. acidophiluse tüvi DDS-1 aitab toota B-grupi vitamiine (nt. B12) ja aitab B-grupi vitamiinidel ka paremini…

Uuring: Raseda kesine dieet võib ohustada sündivat last

Raseduseaegse toitumise olulisust on raske ülehinnata. Sellest sõltub järglase tervis nii lapsena kui ka juba vanemas eas. Suurbritannia teadlased on avastanud, et kesine toitumine raseduse jooksul võib suurendada koguni järelkasvu riski haigestuda II tüüpi diabeeti ja teistesse vanusega seotud haigustesse hilisemas elus. Cambridge’i ja Leicesteri ülikooli teadlased leidsid testides nii rottide kui inimestega, et indiviididel, kes kannatavad üsas olles ebapiisava toitumise käes, on hilisemas elus rohkem probleeme varurasvade õigesti talletamisega. Rasvade säilitamine õigetes kehapiirkondades on oluline, kuna vastasel juhul võivad lipiidid ladestuda näiteks maksas või lihastes, mis toob suure tõenäosusega kaasa terviseprobleemi. Üks viise, kuidas meie keha tuleb toime arenenud riikide rikkaliku toidulauaga, on rohkemate kalorite talletamine rasvarakkudes. Kui need rakud ei suuda vastu võtta ülejääki, koguneb rasv teistesse piirkondadesse, nagu maks. Seal on nad palju ohtlikumad, põhjustades näiteks II tüüpi diabeeti. Teadlased leidsid, et seda protsessi kontrollib molekul nimega miR-483-3p. Ilmnes, et molekuli toodeti rohkem nende isikute organismis, kes…

6 põhjust, miks Coca-Colale ja limonaadile “Ei!” öelda

„Kütkestav aura, mahe maitse ning kerge värskendav toime teevad sellest eelistatuima valiku neile, kes soovivad nautida kaloritevaba kihisevat karastusjooki. Tänu fännide võrratule lojaalsusele on Coca-Cola light tänasel päeval nr. 3 karastusjook maailmas, olles tugevalt seotud tervislikkuse, moe ja iluga.“ – nii reklaamitakse Coca-Cola Lighti. Kihisevad karastusjoogid! Milline imeline tunne on võtta lonks ja tunda, kuidas mullikesed hakkavad suus väikeste plõksatustega lõhkema! Valad klaasi ja näed, kuidas mullikesed mööda klaasi seina üles endale teed rajavad. Unustamatu maitse ning värskendav toime! Jah, nad karastavad ja värskendavad loomulikult. Jah, neist on saanud elustiili osa – vaadake lapsi, kes käivad ringi, Coca-Cola kaheliitrine plastpudel ühes, krõpsupakk või hamburger teises käes! Kuid… on ka vastuväiteid nende jookide tarbimisele. See vajalik kaltsium! Alustan sellisest vajalikust ainest organismis, nagu seda on kaltsium. Kes on kuulnud osteoporoosist, luude hõrenemise haigusest, teavad ka, et tegemist on olukorraga, kus kaltsiumi vähesuse tõttu luud hõrenevad ning muutuvad hapraks. Osteporoosi esineb ka…

Mida vajab Sinu beebi 9 kõhukuu jooksul?

Eriti oluline on loote aju ja närvirakkude areng – selleks kulub umbes viiendik ema toidust saadud energiast, kirjutab ajakirjas Pere ja Kodu Mai Maser ning annab nõu, kuidas raseduse ajal toituda. Kahele inimesele, emale ja arenevale lootele suunatud jõud ja energia tuleb täisväärtuslikust toidust, liikumisest ning rõõmsast meeleolust. Loode vajab täiendavaid toitaineid ja selleks peab tulevane ema sööma mitmekülgselt. Samas ei maksa toiduga liialdada. Raseduse esimesel trimestril ehk alguskuul piisab tavalisest toidust, pigem suurendada vitamiinide- ja mineraaliderikast toitu ehk puu- ja köögivilju. Alates 4. kuust on lisaenergiat vaja päevas umbes 300 kcal (see on võrdne näiteks ühe jogurtitopsi, 100 g forelli või ühe banaaniga). Kolmandal trimestril ehk 6.-9. kuul tuleks süüa sagedamini ja vähem korraga. Toiduenergia vajadus suureneb imetamise ajal ning siis on lisaks vaja 500-600 kcal. Ühtegi dieeti raseduse ajal pidada ei tohi. Teraviljatoodetest on head täisterapuder- ja leib. Põhilised toitained on raud, B-rühma vitamiinid, taimsed valgud ja mineraalained.…

E-ained meie toidulaual

Kaasaegse keemia areng on toonud toidu kasvatajatele ja tootjatele palju kergendust, kuid samal ajal tarbijatele palju põhjendatud, aga ka mittepõhjendatud muresid, kirjutab staažikas keemik Aili Kogerman. Toiduainete tööstuslik valmistamine on tegelikult väga keeruline protsess. Selle käigus on toidule vaja ja võimalik lisada lausa uskumatult palju erinevaid keemilisi aineid ja seda ikka selleks, et muuta valmistoit maitsvamaks, kaunimaks, ostjale atraktiivsemaks, suurendada toidu säilivusaega… Ühesõnaga selleks, et suurendada toodete konkurentsivõimet turul. See on halastamatu konkurents ja keemia pakub üksteise ületrumpamiseks piiramatuid võimalusi. Tarbijate säästmiseks ongi Euroopa Liidus loodud ühine lisaainete süsteem –E-ainete süsteem. Kõik toidule lisatavad E-ained teaduslikult uuritud, testitud ja saanud kasutusloa. Tähised E100-199 märgivad toidule lisatud värvaineid, E200 – 299 näitavad säilitusaineid, E300 –399 antioksüdante. Edasi tulevad mitmesugused tehnoloogilised lisaained: geelimoodustajad, paksendid, emulgaatorid (E400 – 499), happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained (E500 –599), maitse- ja lõhnakorrigeerijad (E600 – 699)… Kunstlike magusainete tähised jäävad vahemikku E900 – 999. Näiteks E954 on sahhariin,…