Category

Retseptid

Category

Lapsed söövad liiga vähe puu- ja köögivilju!

unnamed

Laste arengu terapeut, treener ja MTÜ Ökobeebi looja Reet Post on mures, et Eesti lapsed ei söö piisavalt puu- ja köögivilju. Kui väikesele lapsele ei anta puu- ja köögivilju, ei tarbi ta tõenäoliselt neid ka täiskasvanuna.

Inimeste toitumisharjumustele pannakse alus väikelapse eas. Kui lapsel puudub kogemus puu- ja köögivilja maitsega, ei taha ta neid süüa ka tulevikus. “Sellise olukorra põhjuseks on peamiselt lapsevanemate poolt teadmatusest tehtud vead lapse toidulaua kujundamisel,” selgitab Reet Post.

Tervislik toit on lapsele tähtis
Beebi esimeseks toiduks on emapiim. Beebi kasvades suureneb oluliselt toitainete vajadus ja ühel hetkel ei kata rinnapiim enam kõigi vajalike toitainete vajadust. WHO soovitustest lähtuvalt hakatakse emapiimale lisaks andma tahket toitu 6. elukuul.

Reet Posti sõnul on oluline, et lapsele pakutakse emapiima kõrvale lisatoiduna esmalt köögivilju. Hiljem lisanduvad menüüsse mõõdukalt magusad puuviljad. Kui lapsele antakse alguses puuvilju, ei taha ta hiljem kasulikumat, kuid vähem magusat juurvilja süüa. Lisatoiduga alustades on hea tutvustada lapsele kodumaiseid köögivilju (näiteks kõrvitsalisi) püree või tükkidena. Erandiks on siinjuures meie igapäevasel toidulaual olev kartul, mida peaks olema laste toidulaual väga vähe. Lapsi tuleks harjutada sööma köögivilju varakult, sest hiljem sööb ta rõõmuga seda, mida on harjunud sööma. Toidulaua rikastamiseks peaks lastele pakkuma tasapisi uusi maitseid ja tekstuure.

Tahke toidu tutvustamisega on soovitatav alustada ühe toitainega korraga. Sellisel juhul on võimalik aru saada lapse tundlikkusest või allergilisest reaktsioonist. Uusi toiduaineid on esialgu sobiv pakkuda 5-7 päeva järel. Beebi toit ei tohiks sisaldada soola, suhkrut, kakaod, maitsetugevdajaid jt.

Mitmekülgne tervislik toit annab kehale võimaluse saada erinevaid toitaineid. Peamiselt juurvilju söövate laste tervis on parem. Nende immuunsüsteem töötab tänu köögiviljadest saadud mineraalidele ja vitamiinidele hästi ning nad ei haigestu kergesti. Köögiviljade ja puuviljade igapäevane tarbimine tagab soolestiku normaalsele mikrofloora. Samuti sisaldavad köögiviljad palju kiudaineid, mis aitavad kaasa seedimisele.

Iga organism vajab uuenemiseks toitaineid, aga laste kiirelt kasvav organism vajab arenemiseks kõrge väärtusega toitu. Laste tervisest hoolimine ja neile täisväärtusliku toidu pakkumine on sageli kasulik kogu perele, kelle menüüsse lisandub seetõttu rohkelt puu- ja köögivilju.

“Kui te valite poeriiulitelt beebitoitu, siis tutvuge alati selle koostisosadega,” nõustab Post. “Ebaõige toidu tagajärjel organism nõrgeneb ning ajapikku võib see põhjustada terviseprobleeme, näiteks toitainevaegust ja hilisemat ülekaalu.”

Lapsed ei tohiks olla tervisliku toidu suhtes valivad
Kui väikest last ei õpetata puu- ja köögivilju tarbima ning tal puudub arusaam nende maitsest ja väljanägemisest, ei hakka ta suure tõenäosusega aedvilju ka tulevikus tarbima.

“Vanemad kurdavad väga sageli, et nende lapsed ei söö köögivilju ja on puuviljade suhtes valivad, ent kommile, šokolaadile ja küpsistele ei ütle kunagi “ei”! Kui lapsel pole allergiaid, ei tohiks ta olla tervisliku toidu suhtes valiv, sest see suurendab haigestumise riski,” märkis Post.

“Kõige murettekitavam on aga asjaolu, et lastel lubatakse valida kõike. Seega ei vali nad vähese harjumuse tõttu köögivilju. Vanemad peavad olema kannatlikud ja mitte alla andma, kui laps keeldub aedvilju söömast. Palun ärge pakkuge lastele tervislikest köögiviljadest keeldumise järel vähetervislikku toitu, mida nad ise tahavad!” hoiatab Reet Post. Spetsialist ei soovita süüa ka teleri ees, sest söömine peab olema teadvustatud tegevus.

Tavapärase köögivilja keetmise asemel võiks katsetada ka aurutamist või ahjus küpsetamist, mis muudab oluliselt toidu maitset. Proovige porgandi, peedi ja teiste köögiviljade valmistamist ahjus. Söömisele aitab kaasa toidu põnev serveerimine, mis tekitab hea tunde ja huvi toidu vastu.

Parim kokk on alati tühi kõht, mis ei ole saanud magusat mahla ja muid snäkke. Reet Post teab, et suurimaks eeskujuks on lastele vanemad, kes peavad igapäevast tervislikku toitu iseenesestmõistetavaks. Lapsevanemate teadlikkus peaks tõusma nii kasulike kui ka kahjulike toitude osas.

Väldime lapse kaaluprobleeme
Kui lapsele antakse köögiviljade asemel midagi muud, näiteks helbeid või jahutooteid, tarbib laps oluliselt rohkem kaloreid kui organismile vaja. Ajapikku võivad lapsel tekkida kaaluprobleemid ning vitamiini ja mineraalainete puudus.

4-6-kuuneLapse keha magusavajadus on väike ja seda saab rahuldada puuviljadega. Eriti hea on serveerida lapsele puuvilju desserdina. Kui lapsel on juba meeletu magusaisu, siis ei vaja seda suhkru kogust tema keha vaid “halvad” seened ja bakterid tema soolestikus. Lapsevanematel on siinkohal väga oluline roll oma laste magusaisusid jälgida ja sekkuda lapse tervise nimel. Oluline on õpetada, et õunad, ploomid ja marjad on sama maitsvad kui kommid,” rõhutas Post.

“Lapseeas liigne suhkrutarbimine on väga suur probleem tervisele. Magusate snäkkide, kommide või jogurti igapäevasel söömisel võib suurem laps tarbida märkamatult kuni kilo suhkrut nädalas,” ütles Post.

Mitmekülgse toidusedeli saavutamiseks on erinevad juur- ja puuviljad menüüs olulisel kohal. Ühte parimat või täiuslikku toitu ei eksisteeri, oluline on varieeruvus. “Mitmekülgne väikelapse lisatoit on samm õiges suunas, sest kasvab tõenäosus, et tervislikud harjumused püsivad kogu elu,” kinnitab Post.

Retsept “Beebitoitude kokaraamatu” autorilt Jane Komussarelt: Kana-läätsepada

Kana-läätsepada

Kana-läätsepada Foto:Jane Komussare erakogust

vanusele 8-10 kuud+

Koostisosad:

1 sl oliiviõli
4 kanakintsu, nahata ja kondita
1 punane sibul
1 küüslauguküüs
2 sellerivart
3 porgandit
2 maguskartulit
100g punaseid läätsesid
400ml vett
peotäis hakitud peterselli

Kuumuta õli pannil, lisa kanatükid ning prae keskmisel kuumusel kuldseks. Eemalda kana pannilt. Lisa hakitud sibul, küüslauk ja seller ning hauta madalal tulel umbes 15 minutit. Lisa porgand ja maguskartul ning jätka praadimist kuniks kergelt kuldsed.

Pane kanatükid tagasi pannile, lisa läätsed, vesi ning petersell. Kata kaanega ning hauta madalal tulel 25 minutit.

Beebidele püreesta, vanematele lastele tükelda.
NB! Võid asendada punase sibula tavalise sibulaga, selleri porruga ning maguskartuli tavalise kartuliga. Maitseb sama hea!

 

Retsept “Beebitoitude kokaraamatu” autorilt Jane Komussarelt: Beebiküpsised

Beebiküpsised

Foto: Jane Komussare erakogust

8-kuud+

150 ml piima
4 sl taluvõid
1 sl pruuni suhkrut
250 ml jahvatatud kaerahelbeid
200 ml täisterajahu

Sega kokku piim, sulatatud ja jahutatud või ning suhkur. Lisa kaerahelbepulber 
ja nii palju jahu, et tuleks ühtlane paks mass. Sõtku tainas
 läbi, selleks kulub 6–8 minutit.

Jaga tainas 15–16 pisikeseks võrdseks
palliks ning vormi neist käega 1 cm paksused ristkülikukujulised
küpsised.
Aseta küpsetuspaberile ja küpseta 180-kraadises ahjus 45
minutit.

NB! Paku lapsele AINULT vanema järelvalve all.

Retsept “Beebitoitude kokaraamatu” autorilt Jane Komussarelt: Lihtsad lihapallid näputoiduks

Lihtsad lihapallid näputoiduks
vanusele 8-kuud +
Koostisosad:

25 tk
500 g hakkliha (looma- ja seahakklihasegu)
1 tl oliiviõli
30 g porrulauku
peotäis paprikat (rohelist, punast, kollast)
2 porgandit
1,5 sl tomatipastat
värskelt jahvatatud musta pipart või piprasegu

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
Haki porrulauk ja tükelda paprikad väikesteks tükkideks. Hauta pannil madalal kuumusel 10 minutit. Riivi porgand. Vala porrulaugu-paprikasegu koos riivitud porganditega hakkliha hulka, lisa piprasegu ning tomatipasta. Sega läbi, vormi pallikesed ning küpseta u 15 minutit või kuni pallikesed on kergelt pruunistunud.

NB! Ära lisa soola kuna tomatipasta sisaldab seda niikuinii.
NB! Valmista neid korraga rohkem ning sügavkülmuta.
NB! Võid porrulaugu asendada sibulaga.
NB! Väga hea investeering on osta elektrooniline hakklihamasin. Sellisel moel tead täpselt, et sinu hakkliha on 100% puhas liha.

Head isu!